Лінія Арпада – унікальне оборонне укріплення, створене в східній частині Карпат угорськими військовими формуваннями. Основним завданням комплексу складалося стримування наступу Червоної армії в період з 1943 по 1944 роки. Загальна довжина лабіринтів і тунелів доходить до 600 кілометрів, тому їх можна назвати дійсно унікальною спорудою. Фактично Лінія Арпада стала найпотужнішим укріпрайоном тутешніх місць. Підземні ходи складалися з безлічі самостійних оборонних вузлових частин.

Опис Лінії Арпада

Основною ідеєю тодішнього угорського командування було створення не тільки ефективної, але і вигідної з економічної точки зору оборони. Безумовно, ключове значення мали терміни, оскільки наступ Червоної армії міг бути раптовим. Важливо відзначити, що на Південному (українському) фронті зведено 99 опорних редутів. Крім цього було вирито близько 400 кілометрів окопів для ведення прицільного вогню і безліч оборонних траншей. На всій протяжності четвертого Українського фронту було побудовано 394 дзотів і 759 дотів. Крім усього на смузі в 135 кілометрів розміщені протитанкові споруди. В цілому побудовано 439 км кордону для ведення вогню відкритим способом.

Радянська армія вчасно зрозуміла всю міць Лінії Арпада, тому вирішила не випробовувати долю і зайшла з тилу, чим збентежила противника. Тому основні події розгорталися тільки по Ясінянському напрямку, де, власне, і спостерігаються масштабні руйнування. На жаль, вцілілі укріпрайони по іншим гілкам були частково знищені, але дещо пізніше, з метою недопущення партизанського руху.

Чим зайнятися в Лінії Арпада

Найбільш популярний об’єкт легендарної лінії оборони знаходиться в населеному пункті Верхня Грабівниця, Воловецького району Закарпаття. У цьому селі можна на власні очі побачити унікальний тунель – бункер в три поверхи протяжністю 1500 метрів. Закладався він на глибині в 500-100 метрів і будувався виключно полоненими румунами. З нього є 4 виходи на поверхню. Всередині розкішна, як для свого часу, система життєзабезпечення. У бункері було джерело питної води, склад провізії і озброєння. Сьогодні він використовується як музей, в якому представлено безліч цікавих і цінних експонатів.


У четвертому бункері – їдальні зберігся посуд, дерев’яні лавочки, провіант і т.п. Найчастіше Лінія Арпада викликає інтерес у гостей, які прибувають в пошуках «не розкручених», занедбаних об’єктів, розташованих в гущавині лісів і полів. Ділянок, які не досліджені, насправді досить багато. Варто враховувати, що ще за радянських часів в районі Лінії Арпада велося тривале знешкодження ворожих мін, тому в самостійних походах необхідно бути вкрай обережними.

Як доїхати

Бункер лінії Арпада знаходиться в селі Верхня Грабівниця Воловецького району Закарпатської області. Краще їхати з Ужгорода, Воловця або Мукачева. У бункері є можливість побродити по тунелях.

В музеї – бункері «Лінія Арпада» зібрана унікальна колекція військових укріплень, обладнання та цінних експонатів. Відвідувачам пропонується побувати в справжніх бункерах, які прекрасно збереглися до наших днів. Комплекс прекрасно підходить для цінителів історії часів Другої світової війни.

Розміщення на карті:

Відвідайте музеї Закарпаття:

Замок Паланок в Мукачево | Мукачівський замок Паланок

Замок Паланок в Мукачево | Мукачівський замок Паланок

Мукачівський замок Паланок займає площу майже 14 тис кв м. Розташований він на горі вулканічного походження, висота якої 68 метрів. Вид просто шикарний – поруч гори, а замок просто заворожує своєю неприступністю. Замок складається ніби з трьох частин: Верхній замок, Середній і Нижній. Верхній замок найстаріший і знаходиться на вершині гори, Середній – на терасі і Нижній на 10 метрів нижче. Перші згадки про Мукачівський замок – це 9 століття, а точніше 896 рік.

Замок Сент-Міклош | замок кохання | Чинадіївський замок / Замок Сент-Миклош | замок любви | Чинадиевский замок

Замок Сент-Міклош | замок кохання | Чинадіївський замок

По дорозі за історичними скарбами вас зустріне мальовниче селище Чинадійово, омите прозорою річкою Латорицею. Прикрасою та гордістю селища є романтичний замок Сент-Міклош, побудований в ХV ст. бароном Перені. Архітектурна знахідка, споруджена в стилі фортифікаційнийного замку, вражає своєю величністю та унікальністю. Замок Сент-Міклош розповість свою таємницю допитливим мандрівникам, зачарує красою та пишністю.

Ужгородський замок

Ужгородський замок

Однією з самих неприступних споруд Закарпаття є Ужгородський замок. Загадкова й похмура фортифікаційна споруда привертає увагу туристів своєю містичною історією, та цікавими експозиціями. Серце стародавнього міста Ужгород, Ужгородський замок – одна з найбільш добре збережених оборонних споруд України, яка здійснює свою довгу і славну бойову історію аж з 10 століття. Почесний факт з історії Ужгородського замку: після зміцнення Другетами він ніколи не був узятий штурмом, незважаючи на численні спроби.

Бункер лінії Арпада | с. Верхня Грабівниця, Закарпатська область

Бункер лінії Арпада | с. Верхня Грабівниця, Закарпатська область

Найбільш популярний об’єкт легендарної лінії оборони – бункер лінії Арпада – знаходиться в населеному пункті Верхня Грабівниця, Воловецького району Закарпаття. У цьому селі можна на власні очі побачити унікальний тунель – бункер в три поверхи протяжністю 1500 метрів. Закладався він на глибині в 500-100 метрів і будувався виключно полоненими. З нього є 4 виходи на поверхню. Всередині розкішна, як для свого часу, система життєзабезпечення. Сьогодні він використовується як музей, в якому представлено безліч цікавих і цінних експонатів.

Тури в Закарпаття / Туристичні локації Закарпаття / Бункер лінії Арпада 0/