неділю, 14 березня 2021 р.


 

Найвища вершина в околицях Славського – це гора Високий Верх. Її висота сягає 1242,8 метрів. Часто виникає плутанина з назвою і гору називають Захар Беркут. Але Захар Беркут – це гірськолижний туристичний комплекс, який складається з готелю «Захар Беркут» з басейном і фолк-рестораном, кафе швидкого харчування «Три чайника», готелю та ресторану «Високий верх» розташованого на вершині гори, системи гірськолижних трас і витягів, крісельного і бугельних. Чудова панорама гір захоплює дух. Влітку тут можна збирати чорницю і малину, а також покататися на конях і квадроциклах. Гора «Високий Верх» – не найвища серед карпатських гір, але однозначно – одна з найцікавіших. Її побачити варто не тільки взимку, але й навесні або влітку, а краще – побувати тут в різні сезони, щоб помилуватися красою природи і добре провести час.

Гора Високий Верх – що подивитися

Гора Високий Верх знаходиться біля с. Волосянка. Відстань до крісельного підйомника від центру Славського – 6 км, по хорошій дорозі, практично на протязі всього шляху є тротуар. При в’їзді на парковку є багато точок прокату лиж, які працюють тільки під час сезону, коли є сніг.

Поки сезон не почався, крісельний підйомник працює тільки по вихідним. А піднятися на гору в будь-який день можна на квадроциклах або позашляховиках. Для двох осіб ціна буде приблизно така ж, як і на крісельному підйомнику.

На шляху до підйомника є магазини і сувенірний ринок. А біля самого витягу є кафе, карта гірськолижних трас, прокат споряджень.

Гора Високий Верх – легенда про Довбуша

У народі цю гору іноді називають Писана, тому що на ній розташований «Писаний камінь» і «Писана криниця». Згідно з легендою, на в цьому місці збиралися Олекса Довбуш-отаман зі своїми опришками-повстанцями. І один розбійник захотів поміряються силою зі своїм ватажком. На що Олекса Довбуш відповів «Навіщо ми будемо тягати один одного по землі? Сильніше буде той, хто підпишеться на тому камені». Опришок довго давив пальцем по каменю, але у нього нічого не вийшло. А Довбуш легко підписався на камені. І кажуть, хто нап’ється води з «Писаної Криниці» стане сміливим і сильним як сам Довбуш.

Підйом на гору

Крісельний підйомник завдовжки 2710 метрів і є найдовшим в Україні. Перепад висот 552 м. Час підйому 55 хвилин. Він настільки довгий, що приблизно посередині на висоті 1 075 метрів, є станція підсадки, обладнана місцями для відпочинку і кафе-колибою «Писана криниця». Витяг доставляє до вершини гори Зворець, яка плавно переходить в Високий Верх. Варто зазначити що температура на вершині гори, набагато нижча ніж внизу.

Режим роботи крісельного витягу Захар Беркут:

понеділок, 12: 00-17: 00

вівторок-неділя 9: 00-17: 00

Остання посадка на підйом о 16:00. Остання посадка для спуску вниз о 16:30.

На вершині гори є колиба і точки продажу гарячих закусок, глінтвейну та ягідних настоянок. Оглядовий квиток дає право на підйом і спуск. Так само на верхній станції можна придбати квиток на підйомник для спуску вниз, якщо ви втратили квиток або піднімалися на гору іншим способом.

Крім крісельного витягу на горі Високий Верх є три бугельних, а загальна протяжність трас – 9 км

На верхній станції крісельного підйомника розміщена карта пішохідних маршрутів, актуальних в теплу пору року. Можна взяти на прокат квадроцикл або позашляховик, покататися на конях.

Характеристики крісельного підйомника на горі Високий Верх (Захар Беркут)

Верхня станція підйомника розташована на висоті 1 223 метрів над рівнем моря висоті.
Станція підсадки на висоті тисяча сімдесят п’ять метрів над рівнем моря.
Нижня посадкова станція на висоті 671 метр над рівнем моря.
Перепад висот 552 метра, середній кут нахилу 14 ° 32 ‘.
Довжина, підйомника 2710 метрів.
Підйомник розрахований на 156 двомісних крісел.
Пропускна здатність канатної дороги 320 осіб на годину.

Гора Високий верх характеристики гірськолижних трас

На горі Високий Верх 11 гірськолижних трас, загальною довжиною 9 км. Траси трьох видів складності, 6 синіх трас, 4 червоних і одна чорна.

Згідно класифікацій трас, сині траси – це прості траси, опрацьовані ратраком. Досить широкі, мають легкі та різноманітні нахили. Найчастіше зустрічаються на гірськолижних курортах, і користуються найбільшою популярністю.

Червоні траси – середнього рівня складності, мають більш різноманітний набір нахилів, вважаються складніше синіх.

Чорні – це найскладніші траси на гірськолижних схилах, зазвичай розраховані на добре підготовлених спортсменів. Мають досить великий кут нахилу. Можуть бути оброблені ратраком, але не завжди.

Тури на Львівщину / Пам’ятки Львівщини 

Немає коментарів:

Дописати коментар