Місто Дрогобич Львівської області знаходиться в зеленому передгір’ї Карпат, оперезане кам’янистою річкою Тисмениця, на заході України і вважається одним з найдавніших міст. Дрогобич – один з найважливіших промислових і культурних центрів Львівщини, славиться давньою історією та визначними пам’ятками культури не тільки державного, а й світового значення. Його жителі відрізняються своєю привітністю, тому мандрівників і туристів чекає насичена культурна програма і багато незабутніх вражень.

Дрогобич відкриває таємниці

Дрогобич відомий з 1238 року. У 1340-1772 рр. Дрогобич був центром староства Перемишльської землі Руського воєводства Королівства Польського, в 1918-1939 рр. – центр повіту у Львівському воєводстві Польщі. Магдебурзьке право місто отримало 1460 р.

В середині XIX століття в місті почався промисловий «бум». На околицях виникли промислові розробки озокериту, а згодом нафти і газу. У 1866 році тут побудували перший у Центральній Європі нафтопереробний завод, а в 1910 р ще один. В кінці XIX століття Галичина займала третє місце в світі з видобутку нафти, поступаючись лише Росії та США.

Як у будь-якого старого міста, у Дрогобича є своя легенда створення міста. Існувало місто Бич в передгір’ї Карпат. Жили городяни біля сольового джерела і торгували сіллю. Одного разу на місто напали кочові племена половців в кінці 11 століття і спалили його. Через деякий час жителі, які встигли сховатися від ворогів, повернулися і знову відбудували місто, але вже трохи в іншому місці. Нове місто назвали Другий Бич, а з часом назва перейшла до Дрогобича. При литовсько-польському правлінні місто отримало магдебурзьке право.

З моменту заснування міста головним його багатством були солеварні. Технологія добування солі була досить проста. В спеціальні жбани заливали воду збагачену сіллю (ропу) і нагрівали їх на багатті. При випаровуванні води залишалася сама сіль, яка обпікалася на вогні у вигляді так званих топок. Дев’ять таких конусоподібних топок стали символом міста і зображені на гербі міста.

Ще з давніх-давен на околицях міста знаходили нафтові поклади, які використовували для освітлення. Але з введенням в дію в 1859 році першої нафтоперегінної установки нафтовий фактор вийшов на головне місце міського господарства. У 1866 році побудований перший в Центральній Європі нафтопереробний завод. Після перетворення Дрогобича «соляного» на Дрогобич «нафтовий» і швидкої забудови кам’яними будинками, він придбав повністю європейський вигляд.

У 15 столітті був досить відомим Юрій Котермак з Дрогобича, більш відомий як Юрій Дрогобич – український філософ, астроном, астролог, перший український доктор медицини.

Дрогобич -пам’ятки:

Хрестовоздвиженська церква

Церква Воздвиження Чесного Хреста в м Дрогобичі Львівської області була побудована в 1613 р, вважається зразком дерев’яного зодчества епохи українського Відродження. Це сакральна споруда зводилася за рахунок власників солеварної промисловості Дрогобича і знаходиться неподалік від будівель старого солеварного заводу.

Собор Пресвятої Трійці

Після входження цієї території до складу СРСР в 40-х роках XX століття греко-католицьке духовенство храму було репресовано. У 90-х роках XX століття, після відновлення Української греко-католицької церкви на Україні і до створення 12 липня 1993 року Самбірсько-Дрогобицької єпархії, церква Пресвятої Трійці в Дрогобичі отримала статус кафедрального собору.

Музей Бруно Шульца

Музей в місті Дрогобич, присвячений життю і творчості польського письменника і художника єврейського походження Бруно Шульца, який народився в цьому місті. Музей, власне музейна кімната, знаходиться в колишньому вчительському кабінеті колишньої гімназії.

Картинна галерея

Картинна галерея була відкрита в 1996 році. Її експозиція відтворює атмосферу культурного життя Дрогобича минулих століть. Тут представлено живопис XVI-XX століть, графіка XVII-XX століть, скульптура, твори сакрального мистецтва.

Палац мистецтв

Рекомендуємо відвідати:

екскурсія в трускавець / экскурсия в трускавец

Місто Трускавець | Львівська область

Трускавець – це місто-курорт на Прикарпатті. Його населення всього близько 30 тисяч чоловік, але кожен місяць сюди приїжджає 13 тисяч туристів, причому як з України, так і з-за кордону. Санаторії Трускавця славляться по всьому світу. Багате киснем повітря, природні джерела мінеральних вод – все це Ви знайдете тільки в Трускавці.

Дрогобич

Місто Дрогобич | Львівська область

Місто Дрогобич Львівської області знаходиться в зеленому передгір’ї Карпат, оперезане кам’янистою річкою Тисмениця, на заході України і вважається одним з найдавніших міст. Дрогобич – один з найважливіших промислових і культурних центрів Львівщини, славиться давньою історією та визначними пам’ятками культури не тільки державного, а й світового значення. Його жителі відрізняються своєю привітністю, тому мандрівників і туристів чекає насичена культурна програма і багато незабутніх вражень.

Тури на Львівщину / Пам’ятки Львівщини / Місто Дрогобич 0/ Дрогобич 0/