четвер, 4 березня 2021 р.

Ужгородський замок

 Однією з самих неприступних споруд Закарпаття є Ужгородський замок. Загадкова й похмура фортифікаційна споруда привертає увагу туристів своєю містичною історією, та цікавими експозиціями. Серце стародавнього міста Ужгород, Ужгородський замок – одна з найбільш добре збережених оборонних споруд України, яка здійснює свою довгу і славну бойову історію аж з 10 століття.


Ужгородський замок – серце стародавнього міста Ужгород

Висока гора вулканічного походження, що височіє над річкою Уж, упродовж століть вабила своїм стратегічним розташуванням місцеві племена. Та й численні завойовники, котрі сунули до Європи, не оминали увагою ласий шматок на перехресті торгових шляхів, що так філіграмно вписувався у довколішній ландшафт. Сама природа потурбувалася про неприступність цього місця. Коли половецькі війська під проводом хана Кутеска 1086 року увірвалися на Закарпаття, захопити Унгварський замок ординцям не вдалося. Щоправда, фортеця переживала і важкі часи, бо монголо-татари таки досягли своєї мети. У 1241 та 1317 роках він був двічі зруйнований нащадками Чінгісхана.

Ужгородський Замок

Протягом майже одинадцяти наступних століть Ужгородський замок неодноразово перебудовувався, а в наші дні пережив масштабну реставрацію, завдяки якій сьогодні нітрохи не поступається зовнішнім виглядом багатьом розкрученим замкам Європи. В Ужгородському замку можна побачити майже не зрушені часом стіни триметрової товщини, погуляти по покоям господарів (які були здатні витримати облогу самостійно), захопитися ровом 10-метрової ширини і відкидним мостом, а також оглянути експозицію краєзнавчого музею. Крім цього, із замку відкриваються чудові краєвиди на місто і околиці, так що відвідати його рекомендуємо обов’язково.

За свою тисячолітню історію споруда зазнала безліч змін і перебудов. Від найдавнішого протозамку до теперішніх часів збереглися лише частина фундаменту в підземеллі фортеці і подекуди давні карнизи з романським орнаментом. Та незважаючи на численні руйнації та реконструкції, що виникали внаслідок чергової зміни господарів, Ужгородська твердиня витримала удари долі. Вона щоразу повставала з попелу, наче міфічний Фенікс чи Ужгородський сокіл Турул – тотемний захисник Унгварського замку, що розпростер свої бронзові крила над кам’яним свідком буремних літ.

Трішки історії

Про існування укріплення на місці Ужгородського замку повідомляє ще Нестор Літописець в кінці 9 століття. Зведення власне кам’яного замку датується кінцем 10 – початком 11 століття, і спорудження стає адміністративним центром області. Будівництво було вельми до речі: незабаром на місцевість напали кочівники, проте Ужгородський замок вони взяти не змогли. У 14 столітті замок знайшов нових господарів-італійців династії Другетів, які провели тут масштабну реконструкцію: сучасний вигляд замку – майже повністю їх заслуга. У новій історії замок втратив своє військове значення після поділів Польщі і перейшов у відання греко-католицької єпархії, яка використовувала його в якості семінарії. Ну а потім замок отримав «підданство» України.

Почесний факт з історії Ужгородського замку: після зміцнення Другетами він ніколи не був узятий штурмом, незважаючи на численні спроби.

Що подивитися

Ужгородський замок розташувався практично в центрі міста: його укріплення виходять на одну з міських вулиць. Тому добратися сюди виключно легко: просто піднімайтеся в гору по кожній із центральних вулиць – і ви неодмінно опинитесь біля замкової стіни.

Ужгородський замок

Насамперед варто звернути увагу на масивні кріпосні стіни 14 століття триметрової товщини з ромбовидними оборонними бастіонами по кутах неправильного чотирикутника, який представляє замок в плані. На верхньому ярусі бастіонів можна побачити квадратні бійниці; висота споруд досягає 15 метрів. На території замку знаходиться міфічний бронзовий птах – турул. За легендою він приніс шаблю голові повстанців-угрів Ференцу Ракоці, і той переміг австрійських поневолювачів.

Щоб потрапити всередину Ужгородського замку, потрібно перейти по відкидному мосту, що з’єднує береги оборонного рову шириною від 8 до 10 метрів. Всередині, навпроти головних воріт, вас зустріне палац господарів замку, здатний витримувати облогу незалежно від самої фортеці. З трьох сторін палац оточує ще один рів, а четверта розташована якраз перед обривом, так що прорватися всередину було б важко. Зайшовши до палацу, ви потрапите у внутрішній двір, оточений арочною галереєю. У покої Другетів ведуть круті сходи – неодмінно варто піднятись по одній з них, щоб потрапити в зали краєзнавчого музею, де представлені експонати з історії замку і регіону.

Легенди Унгварського замку

Багато гостей, побувавши у замку, зіткнулися з враженням присутності потойбічних сил. Легенд про цей загадковий палац та його привиди не менше, ніж історичних подій. Із Ужгородським замком пов’язана моторошна і, водночас, романтична легенда.

У 17 столітті замком володів капітан Другет. Слава про красу його доньки ширилася далеко за межі Закарпаття. У той час польські війська князя Любомирського смерчем проносилися краєм, підбираючись до Унгвара. До міста з таємною місією вирушив один польський шляхтич. Невідомо як так сталося, але юна донька Другета закохалася в поляка і видала йому всі замкові таємниці. Коли розлючений батько дізнався про зраду, він власноруч замурував її живцем у замкову стіну. Такою була кара за кохання нещасної дівчини до польського шляхтича. Ця бувальщина навіки вічні похована у древніх стінах разом із безталанною красунею. А нам залишається гадати – які ще таємниці ховають древні бастіони Унгварської фортеці, що мають тисячолітню історію.

Похмурий палац з прибраними кімнатами, охайними клумбами та розкішною панорамою зустрічає гостей круглий рік. На території палацу знаходиться Ужгородський краєзнавчий музей. Музей має багато павільйонів з різними експозиціями, які розповідають не тільки про історію Закарпатського краю, а й про всіх її мешканців. Ужгородський замок завоював друге місце в конкурсі «7 чудес Закарпаття». Побувати в палаці-музеї хоч раз обов’язково повинен кожен українець.

Відвідайте поруч:

Палац графів Шенборнів (санаторій «Карпати»)

Палац графів Шенборнів (санаторій «Карпати»)

У невеликому селі Карпати в Закарпатті знаходиться казковий замок Шенборнів. Щорічно сюди приїжджають тисячі туристів, щоб подивитися на палац, який ніби зійшов зі сторінок лицарських романів. Палац (або Замок) Шенборнів, не дивлячись на свою відносну молодість, вже давно став однією з перлин закарпатського краю України і вважається обов’язковим до відвідування для всіх, хто хоче повністю насолодитися красою цього краю.

Замок Паланок в Мукачево | Мукачівський замок Паланок

Мукачівський замок Паланок

Мукачівський замок Паланок займає площу майже 14 тис кв м. Розташований Замок Паланок в Мукачево на горі вулканічного походження, висота якої 68 метрів. Вид просто шикарний – поруч гори, а замок просто заворожує своєю неприступністю. Замок складається ніби з трьох частин: Верхній замок, Середній і Нижній. Верхній замок найстаріший і знаходиться на вершині гори, Середній – на терасі і Нижній на 10 метрів нижче.

Ужгородський замок

Ужгородський замок

Однією з самих неприступних споруд Закарпаття є Ужгородський замок. Загадкова й похмура фортифікаційна споруда привертає увагу туристів своєю містичною історією, та цікавими експозиціями. Серце стародавнього міста Ужгород, Ужгородський замок – одна з найбільш добре збережених оборонних споруд України, яка здійснює свою довгу і славну бойову історію аж з 10 століття. Почесний факт з історії Ужгородського замку: після зміцнення Другетами він ніколи не був узятий штурмом, незважаючи на численні спроби.

Немає коментарів:

Дописати коментар