понеділок, 5 квітня 2021 р.

Костел святої Ельжбети або Церква святих Ольги і Єлизавети

Костел святої Ельжбети (Церква святих Ольги і Єлизавети) | Львів

Всі, хто коли-небудь приїжджав до Львова, не могли не помітити шикарні пікоподібні купола однією з визначних пам'яток міста - церква Святих Ольги і Єлизавети або як ще її називають Костел Святої Ельжбети. Собор, що входить в Львівську архиєпархію, розташований на початку Городоцької вулиці, по якій проходить основна маса туристів, які прибули в столицю Західної України з метою відвідування історичного центру міста.

Розташована ця церква недалеко від залізничного вокзалу на роздоріжжі трамвайних колій, а верхівка її підноситься над будинками. Будівля виконана в темно-коричневому кольорі з кремовими окантовками вікон-вітражів і вхідних дверей. Купола зеленого кольору. Архітектура церкви явно вибивається із загального ансамблю будівель і здається, що вся будівля тягнеться в небо. У сонячний день костел зовні досить світлий і в поєднанні з зеленими насадженнями виглядаємо дуже привабливо і гостинно.

Над головним входом, у верхній частині будівлі розташувалася фігура розп'ятого Ісуса Христа в оточенні апостолів. Взагалі, будова дуже висока. Саме тому в одному з верхніх поверхів будівлі церкви облаштовано оглядовий майданчик на навколишній Львів. Це найвище неоготичне спорудження в місті, його візитна картка.

Всередині будівлі світло, місця багато і дихається легко. Через відсутність будь-яких фресок або розписів на стінах і склепінні немає відчуття тиску зверху. Єдине, що надає містичну тінь приміщенню, це величезне вікно у вигляді квітки ромашки і невеликий темний зал при вході, в якому на стінах розвішані ікони.

Історія

Костел був побудований за вказівкою імператора Австро-Угорської імперії після трагічної загибелі його дружини, імператриці Єлизавети на початку 20-століття.

Чимало випробувань випало пережити цього костелу. На початку Першої світової війни австро-угорською владою були зняті і переплавлені на військові потреби дзвони. Сильно постраждав костел під час польсько-української війни 1018-1919 років. Під час другої світової війни поруч з костелом розірвалась бомба і сильно пошкодила його.

Після війни, з приходом радянської влади храм був закритий. А в 70 роках приміщення костелу пристосували під склад. Ну хіба це не варварство? Чи варто дивуватися після цього (а таких епізодів в історії м.Львова чимало) нелюбові до Радянської влади, а, заодно, і до всього російського.

Лише в 1991 році, після розпаду СРСР, костел знову відкриває свої двері для парафіян. Як і більшість інших церков, костел належить греко-католицькій церкві.


Тури у Львів / Екскурсії по Львову /Пам’ятки Львова

Немає коментарів:

Дописати коментар