середу, 14 квітня 2021 р.

Козелець розташований на півшляху від Києва до Чернігова поряд із відомою автотрасою Е95. Зараз Козелець (офіційно селище міського типу) є центром району. В Козельці мешкає трошки менше 9 тисяч чоловік. Навесні розлогі береги річки Остер, на якій розкинулось стародавнє містечко, вкривають суцільним килимом жовті квіти – козельці, – кажуть, що від них і походить назва селища.



Козелець – цікаве місце для туриста, багате на визначні історичні та архітектурні пам’ятки

Козелець відомий визначними пам’ятками архітектури, пов’язаними з родиною Розумовських. Серед них собор Різдва Богородиці, що є однією з найвизначніших пам’яток української барокової архітектури. Його будівництво ініціювала родинa Розумовських, які на той час були дуже впливовими тa бaгaтими людьми в імперії. Сaме в цей час і звели величний собор Різдва Богородиці, який будували протягом 11 років (1752-1763). Водночас із Собором була збудована чотирьох’ярусна дзвіниця, що й нині є висотною домінантою Козельця, своєрідним маяком на трасі Київ – Чернігів.

→ ЕКСКУРСІЯ В КОЗЕЛЕЦЬ

Козелець пам'ятки:

› Собор Різдва Богородиці › садиба Покорщина › Полкова канцелярія › Миколаївська церква › Вознесенська церква › Свято-Георгіївський жіночий монастир › Пам'ятник Тарасу Шевченку

Чим цікавий і що подивитися в Козельці

Козелець - відоме з XVII ст. сотенне козацьке містечко. Магдебурзьке право надано Козельцю в 1656 році за наказом гетьмана Богдана Хмельницького. А з 1708 року місто стало адміністративним центром Київського полку. Протягом майже 70 років тут розміщувалася козацька старшина. Розквіту Козельця сприяли брати Розумовські.

Саме в цих місцях почалася вражаюча історія двох знаменитих козаків - братів Олексія та Кирила Розумовських. Перший був таємним чоловіком імператриці Єлизавети, другий - останнім гетьманом України. Брати народилися недалеко від Козельця, в селі Лемеші, в сім'ї небагатого реєстрового козака Григорія Розума. Кажуть, він любив випити. «Прощай, розум, зустрінемося завтра», - такі слова Григорія перед чаркою і дали прізвище його роду.

Як звичайний український козак Олексій Розум став впливовою особою при дворі? Напевно, виявився в «потрібний час і в потрібному місці». Олексій, як фаворит імператриці, отримав титули, маєтки, владу, а потім таємно з нею повінчався. Його називали «нічним імператором». Олексій мав великий вплив на імператрицю. Саме з його ініціативи відновилося Гетьманство і видано ряд указів, сприятливих для України.

Собор Різдва Богородиці



Візитка Козельця - неймовірної краси Собор Різдва Богородиці в центрі міста. Один з найкрасивіших храмів України XVIII століття. Церква зведена в стилі українського козацького бароко в 1763 році на замовлення колись простої козачки, шинкарки, а потім графині Наталії Розумовської. Такою була вдячність матері за щасливу долю своїх синів Олексія і Кирила.

У радянські часи Собор використовувався як склад продовольчих товарів, у Другу світову тут були стайня і табір військовополонених. З 1993 року Собор Різдва Богородиці знову став діючим храмом.

Поруч з Собором Різдва Богородиці підноситься Дзвіниця, збудована в 1770 році. Білосніжний собор і Дзвіниця ніби парять над містом. Настільки легко сприймається така витончена архітектура.

У міському парку недалеко від Собору збереглося невеличке приміщення козацької Полковий канцелярії XVIII ст.



З родиною Розумовських пов'язана і садиба Дараганів «Покорщина», яка належав сестрі Олексія та Кирила. Кажуть, що саме тут зупинялася імператриця Єлизавета і Олексій Розумовський. Будинок і Кам'яниця Дараганів знаходяться далі від центру міста, на вул. Сім'ї Розумовських.



 Козелець і багато містечок Чернігівщини відвідав в 1846 році Т. Г. Шевченко. Він приїжджав в складі Археологічної експедиції і замальовував для неї історичні пам'ятки. А Собор Різдва Богородиці і містечко Козелець описав у своїй повісті «Княгиня».

У парку встановлено пам'ятник Т.Г. Шевченко і пам'ятний знак, на якому написано: «Цим шляхом в травні 1861 року жителі нашого краю в глибокій скорботі проводжали до місця останнього спочинку видатного сина українського народу, великого Кобзаря - Тараса Григоровича Шевченка». У Козельці траурна процесія з тілом Т.Г. Шевченко робила зупинку на шляху з Петербурга до Канева.

Навпроти парку «Музей історії ткацтва Чернігівщини». В історичному центрі Козельця знаходяться ще дві старовинні церкви Миколаївська - 1784 року і Вознесенська - 1874 року.



Козелець - миле, тихе містечко з чудовими старовинними церквами. Сюди варто заїхати на екскурсію.

Головна / Туристичні локації Чернігівщини / Міста і села України / Козелець 0/ козелець чернігівська область 0/ місто козелець 0/

Немає коментарів:

Дописати коментар